Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka na 2 osoby,
- przyprawy (u mnie Delikat natur do grilla)
- oliwa
- wykałaczki do spięcia warkoczy
- Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w poprzek, tak aby powstały dwa szerokie, ale płaskie plastry.
- Każdy plaster nacinamy wzdłuż dwukrotnie, aby stworzyć "ramiona" warkoczy. Koniec piersi (górę warkocza) zostawiamy nienaciętą.
- Splatamy warkocz i spinamy końce wykałaczką, aby nie rozpadły się w trakcie smażenia.,
- Obsypujemy warkocz ulubioną przyprawą i skrapiamy olejem.
- Zostawiamy mięso w lodówce na 30 minut lub dłużej, aby przeszło aromatem przypraw (jeśli nie mamy czasu, to trudno, ale fajnie jest mięso nieco zmarynować).
- Smażyłam na rozgrzanym tłuszczu przez 2 minuty z każdej strony, po czym przykryłam mięsko przykrywką i pozwoliłam mu dochodzić na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut, przekładając je w międzyczasie na drugą stronę (dla mam karmiących duszenie jest bezpieczniejsze, a i mamy pewność, że mięso nie będzie surowe).
- Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz