Jako że siemię lniane nas nie uczula i miód również przechodzi, postanowiłam od razu zrobić te sezamki. 5 minut i gotowe! Polecam!
Składniki:
- 125 g złocistego siemienia lnianego
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny (pominęłam, dając wodę)
- 1 płaska łyżeczka miodu
Cukier z wodą (sokiem z cytryny) podgrzewać na patelni na małym ogniu, aż zacznie się karmelizować. Nie mieszać! Gdy powstanie już złocisty karmel, dodać łyżeczkę miodu. Wymieszać i dodać len. Wylać szybko masę na papier do pieczenia, przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować na grubość ok. 0,4 cm. Gdy masa lekko zacznie zastygać, odkleić wierzchnią warstwę papieru i pokroić ostrym nożem na kwadraty. Ostudzić. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz