Składniki:
- ok. 20 dag pieczarek
- 1 marchewka
- 2-3 ziemniaki
- garść natki pietruszki
- sól
- pieprz
- olej
- ok. 400-500 ml wody (plus ewentualnie do dolania, gdyby zupa była za gęsta)
Przygotowanie:
- Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.
- W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy krótko pieczarki.
- Przykrywamy garnek i dusimy pieczarki na wolnym ogniu ok. 5 minut, uzupełniając ewentualnie wodę.
- Do pieczarek dolewamy ok. 400 ml wody.
- Dorzucamy marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę.
- Całość gotujemy ok. 15-20 minut.
- Następnie miksujemy zupkę.
- Jeśli jest za gęsta, dodajemy wodę.
- Dodajemy sól i pieprz do smaku.
- Serwujemy z natką pietruszki.
- Możemy dodać też makaron (robię tak, gdy chcę, by zupka była bardziej treściwa) bądź grzanki (dozwolony chlebek opiekamy w tosterze, piekarniku bądź po prostu na patelni i kroimy w kwadraciki)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz