Jeśli ktoś jednak boi się bąków, to podobnie można przyrządzić kapustę pekińską, o czym pisałam tutaj.
Mała porcja kapustki na zdjęciu poniżej:
Składniki:
- młoda kapusta (1/4-1/2 w zależności od wielkości)
- sól, cukier,
- ocet jabłkowy albo inny
Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka, dodać odrobinę wody oraz sól (pół łyżeczki) i cukier (łyżka).
Przykryć i dusić na wolnym ogniu ok. 10 - 15 minut, do miękkości, pilnując, by kapusta całkiem się nie rozgotowała.
Na koniec dodać nieco octu (parę kropli do pół łyżeczki - z octem proszę uważać), ewentualnie jeszcze dosłodzić lub posolić do smaku.
Mama dodawała jeszcze masło, ale jego nie możemy (ewentualnie klarowane). Możemy za to posypać koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz