Składniki:
- kawałek dyni,
- mleko ryżowe,
- mąka,
- cukier, sól.
Dynię obrać, pokroić na kawałki lub zetrzeć na grubych oczkach i rozgotować w mleku ryżowym na dyniową papkę. Zmiksować.
W drugim garnku zagotować wodę z odrobiną soli.
Zrobić zacierki - nasypać mąkę do miseczki i zalać wrzącą wodą (uważać, by nie dodać jej zbyt dużo!). Szybko wymieszać łyżką a następnie zagnieść dłońmi w małe kluseczki.
Wrzucić zacierki do wrzącej osolonej wody i gotować ok. 3-4 minuty. Forma zacierek po ugotowaniu musi być gęsta i zawiesita z małymi kluseczkami.
Do zacierek dodać przecier dyniowy a następnie odrobinę soli i nieco cukru do smaku.
Można dodać jeszcze mleko ryżowe, jeśli zupka jest za gęsta (choć to krem, więc rzadka być nie może).
Zrobiłam z mlekiem waniliowym, którego smak mocno się przebijał. Bez wanilii zupka będzie delikatniejsza, ale i waniliowa była bardzo dobra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz