Składniki:
- opakowanie cannelloni
- puszka pomidorów pelati krojonych
- cukinia
- 2 marchewki
- pół cebuli
- 1/4 papryki czerwonej,
- 4 różyczki brokuła
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, oregano, ewentualnie inne ulubione zioła
- sos beszamelowy wg tego przepisu
- oliwa do smażenia, do formy i do sosu
- cukier
Przygotowanie:
Farsz do nadziewania:
- marchewki obieramy i ścieramy na grubych oczkach
- cebulę szatkujemy
- cukinię i paprykę kroimy w kostkę
- różyczki brokuła dzielimy na mniejsze części
- rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy
- na gorący tłuszcz wrzucamy cebulę, marchewkę, paprykę i cukinię (gdybym mogła dodałabym jeszcze pieczarki)
- smażymy ok. 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu
- Dodajemy pół szklanki wody i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz sól, świeżo zmielony pieprz i oregano oraz brokuły
- dusimy pod przykryciem ok. 10-15 minut
sos do zalania cannelloni:
- pomidory z puszki wrzucamy do rondelka
- dodajemy 2 łyżki oliwy, łyżkę cukru oraz sól i pieprz do smaku (a także ulubione zioła)
- całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu
sos beszamelowy - wg tego przepisu
Gdy wszystkie sosy są gotowe:
- Formę do zapiekania smarujemy oliwą.
- Wykładamy 2/3 sosu beszamelowego. Na nim będziemy układać rurki. Najlepiej by nie wymagały one wstępnego obgotowywania.
- Nadziewamy rurki farszem i układamy jedną obok drugiej w naczyniu.
- Następnie zalewamy sosem pomidorowym.
- Na wierzch wykładamy resztę beszamelu.
- Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w temp.180 st C przez ok. 30-40 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz