Wszystkie pyzy, które widziałam w sklepach, zawierają mleko. Dlatego od czasu do czasu, sama robię je w domu.
składniki:
na rozczyn
- 25g drożdży
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka soli
- 4 łyżki oliwy
- kilka łyżek wody (na początek 4, potem do konsystencji gęstego ciasta)
Sposób przygotowania:
- drożdże rozrabiamy z cukrem i czekamy aż się rozpuści.
- Potem dodajemy 1/3 szklanki ciepłej wody i czekamy 15 minut.
- Przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn, sól, oliwę i wodę (ciepłą). Wyrabiamy. Jeśli wody jest za mało, dodajemy jeszcze trochę.
- Formujemy kulę i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (przykryć ściereczką).
- Po godzinie uderzamy ciasto pięścią i formujemy małe kuleczki (ok. 2-3 cm, bez obaw, urosną. Można formować kulki staranniej niż ja to zrobiłam, ale Młodsza akurat wołała "Mama, jeść!").
- Układamy je na folii spożywczej wysmarowanej oliwą i garujemy przykryte ściereczką min. 15 minut.
- Następnie nastawiamy garnek i parujemy pyzy na parze przez ok. 10 minut (lepiej dłużej niż za krótko).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz