Kolejny raz wykorzystuję mój uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe. W wersji z jabłuszkami i kruszonką.
Kruszonka
- 150g mąki,
- 100g tłuszczu,
- 50 g cukru.
Przygotowanie:
- Drożdże i cukier rozuścić w letniej wodzie albo mleku roślinnym (u mnie owsiane).
- Dodać mąkę, sól i olej, zarobić ciasto.
- W wersji ekspresowej nałożyć wyrobione ciasto do formy, w której będziemy je piec (na papierze do pieczenia).
- Pozwolić ciastu wyrosnąć.
- W wersji nieekspresowej zagniatamy ciasto, później ono wyrasta (podwaja objętość), znów je zagniatamy i dopiero wykładamy do formy. Będzie bardziej delikatne i będzie miało lepszą strukturę. przynaję, że ja często idę na łatwiznę i nie wyrabiam drugi raz ciasta.
- Na podrośnięte ciasto wyłożyć owoce i posypać kruszonką (zagniecione 3 części mąki, 2 tluszczu i 1 część cukru).
- Piec ok. 35 minut w 180 st C.
cisto nie wyrosło :( ale i tak pycha
OdpowiedzUsuńNie wiem dlaczego nie wyrosło:( może drożdże nie były zbyt świeże? Muszą się kruszyć, a nie ciągnąć. Poza tym dobrze, by temperatura wszystkich składników była podobna. Mleko (woda) nie może być zimne. Najlepiej ciasto rośnie po lekkim podgrzaniu mleka, do ok. 40 st. C. U mnie to ciasto zawsze wyrasta a piekłam kilkadziesiąt razy. Siada, gdy dodam za mało mąki i za ciężkie owoce na wierzch (np. śliwka). Mam nadzieję, że kolejne próby będą bardziej udane! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń