O karobie możecie poczytać np. tutaj.
Składniki ciasta:
- 1,5 kubka mąki
- 1/2 - 3/4 kubka cukru
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- szczypta soli (zwykłej lub morskiej)
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 kubka oleju
- 1 łyżka octu (balsamicznego, jabłkowego lub winnego)
- 1 kubek mleka owsianego
- 2-3 łyżeczki karobu (u mnie do ciasta ze zdjęcia dodana była tylko jedna - ciasto z większą ilością karobu będzie ciemniejsze)
Suche składniki ciasta zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać łyżką tylko do ich połączenia. Przelać ciasto do foremki. Na wierzchu ułożyć połówki bananów. Piec w 180°C, przez ok. 25-30 minut, sprawdzając patyczkiem. Gotowe gdy patyczek suchy. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz