Kolejne efektowne i smaczne danie na obiad. Na niedzielę jak znalazł:)
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa
- pół cukinii
- papryka czerwona -1/4
- pół cebuli
- 15 dag mięsa mielonego (u mnie indyk)
- sól
- pieprz
- majeranek
- słodka papryka
- olej
- nitka do zawiązania mieszków
- zielona część pora, szczypiorek lub rukola do obwiązania mieszków
Sposób przygotowania:
- polędwiczkę pokroić na plastry i rozbić cienko
- przygotować farsz: pokroić w kostkę cebulę, cukinię i paprykę i zeszklić na oleju. Następnie wymieszać z surowym mięsem oraz przyprawami. Wyrobić gładką masę.
- na każdej polędwiczce układać kulkę farszu i zawiązywać nitką w mieszek
- ułożyć mieszki w wysmarowanej olejem formie
- zapiekać przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C
- gdyby zbytnio się rumieniły przykryć folią
- na 15 minut przed końcem pieczenia dodałam 1/4 szklanki wody
- zdjąć nitki i obwiązać mieszki szczypiorkiem, rukolą bądź paskami pora.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz