Składniki:
- 1,5 kubka mąki
- 1/2 - 3/4 kubka cukru
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- szczypta soli (zwykłej lub morskiej)
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 kubka oleju
- 1 łyżka octu (balsamicznego, jabłkowego lub winnego)
- 1 kubek mleka owsianego,
- łyżka dżemu aroniowego, jagodowego lub innego ciemnego,
- 1 banan pokrojony w kosteczkę,
- 5 dag borówek amerykańskich lub jagód.
Przygotowanie:
Suche składniki zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać łyżką tylko do ich połączenia. Dorzucić owoce i przelać ciasto do foremki. Piec w 180°C, przez ok. 25-30 minut, sprawdzając patyczkiem. Gotowe gdy patyczek suchy.
Podobne bardzo ciasto prezentowałam tutaj, ale inspiracja na ten przepis pochodzi ze strony http://pinkcake.blox.pl/2013/05/Przepis-na-proste-ciasto-bez-jajek-i-mleka.html. Autorka dodaje do ciasta karob, myślę że to dobry pomysł. Na razie jednak nie chcę zbyt eksperymentować z dietą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz