Składniki:
- 3 cukinie
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- 1 cebula
- pół czerwonej papryki
- mięso mielone z indyka, ok. 20 dag
- 2 łyżki keczupu
- łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- przyprawy (u mnie czerwona papryka, majeranek)
- Kaszę gotujemy w osolonej wodzie.
- Cukinie przekrawamy na pół i łyżką wydrążamy środek z pestkami.
- Cebule obieramy, razem z cukinią i papryką kroimy w kostkę i smażymy posolone na oliwie z dodatkiem słodkiej papryki (mają być szkliste).
- W misce łączymy kaszę z warzywami i przyprawami oraz mielonym mięsem i keczupem. Dokładnie mieszamy.
- W wydrążone cukinie wkładamy farsz.
- Cukinie układamy w blasze, przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy pod przykryciem przez 30-40 minut. Pod koniec pieczenia można zdjąć folię, by nabrały koloru. Jeśli ktoś może, można nałożyć na cukinie plastry pomidorów albo żółtego sera.
Przepis pochodzi od nieocenionej M.:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz