Składniki:
- szklanka wody
- pół szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Składniki wymieszać i odstawić na godzinę. Pierwszy naleśnik smażyć na patelni wysmarowanej olejem, kolejne bez. Można smażyć malutkie naleśniczki, ale duże też wychodzą. Ciasto dość gęste, rozsmarowywałam łopatką na patelni, aby naleśniki były cienkie.
Ja znam inny przepis a naleśniki wychodzą super. 2 szkl. mąki pszennej , 2 szkl. wody, 4 łyżeczki oleju, ew. 1-3 łyżeczki proszku do pieczenia - ja nie daję. Można też dodać jabłko pokrojone w cząstki. Ja smażę bez tłuszczu. Dobre są z konfiturą jagodową z Biedronki. Polecam
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować! Dziękuję!:)
OdpowiedzUsuńPrzepis wypróbowany - zapraszam tutaj: http://mamakarmialergika.blogspot.com/2014/05/na-sodko-szybkie-nalesniki.html
OdpowiedzUsuń