Składniki ciasta:
- 1,5 kubka mąki
- 1/2 - 3/4 kubka cukru
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- szczypta soli (zwykłej lub morskiej)
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 kubka oleju
- 1 łyżka octu (balsamicznego, jabłkowego lub winnego)
- 1 kubek mleka owsianego
- 2 łyżeczki (lub więcej jeśli ktoś lubi) kawy rozpuszczalnej (u mnie bezkofeinowa)
- 1 banan
- pół szklanki kaszy jaglanej
- szklanka mleka ryżowego waniliowego lub innego roślinnego z cukrem waniliowym
- 2 łyżki cukru i szczypta soli do gotowania kaszy
Suche składniki ciasta zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać łyżką tylko do ich połączenia. Przelać ciasto do foremki. Piec w 180°C, przez ok. 25-30 minut, sprawdzając patyczkiem. Gotowe gdy patyczek suchy.
W międzyczasie ugotować kaszę z dodatkiem cukru i soli. Następnie ją ostudzić. Dodać banana pokrojonego w plasterki i zmiksować blenderem na gładką masę. Schłodzić.
Poczekać aż ciasto przestygnie, przekroić je na pół i przełożyć masą. Schłodzić raz jeszcze. Najlepsze następnego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz