Składniki:
- mięso mielone (u mnie z indyka) - ok. 200 g
- 1 woreczek ugotowanego białego ryżu
- 6-7 dużych liści kapusty pekińskiej
- sól, pieprz (inne przyprawy wg uznania - np. majeranek)
- oliwa - do wysmarowania formy i 1-2 łyżki do sosu
- puszka pomidorów pelati krojonych
- ewentualnie 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
Sposób przygotowania:
- Mięso mielone z ryżem i przyprawami wyrabiamy na gładką masę. Możemy dodać podsmażoną cebulkę pokrojoną w kostkę (ja nie dodałam).
- Liście kapusty pekińskiej myjemy i ścinamy grubsze końce.
- Możemy je obgotować bardzo krótko w wodzie, by lepiej się zwijały, ale nie jest to kponieczne.
- Na liście nakłądamy farsz i zwijamy gołąbki
- układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym uprzednio oliwą
- Przygotowujemy sos - zagotowujemy pomidory z puszki z solą, pieprzem, cukrem i oliwą
- Sosem zalewamy gołąbki
- Pieczemy min. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (ja piekłam 50 minut).
- Podajemy z sosem i - jeśli ktoś lubi - keczupem, sos możemy zagęścić 1 łyżką mąki rozrobioną w odrobinie wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz