Stąd gdy wspominana już kilka razy ciocia Agnieszka powiedziała o domowym cukrze waniliowym, przypomniało mi się, że przecież kiedyś go robiłam! Wersja opisana poniżej jest kompilacją przepisu Ani Starmach z tym, wg którego robiłam cukier kiedyś.
Potrzebne są:
- laska wanilii (koszt ok. 7 zł)
- cukier (do ok. 400g na 1 laskę wanilii, ja zużyłam mniej, bo nie chciałam zużyć całego cukru,który mam w domu - dodam więcej później, nic na tym nie ucierpi)
Wanilię przekrawamy wzdłuż i wydłubujemy ziarenka ze środka. Dodajemy je do cukru. Gdy skończymy tę precyzyjną pracę, uruchamiamy blender i wszystko miksujemy. W ten sposób łączymy wanilię z cukrem, ale też rozdrabniamy cukier.
Na koniec do pojemnika, w którym będziemy przechowywać nasz cukier wrzucamy resztki laski wanilii. Oddadzą swój aromat, pamiętajmy tylko, aby je wyrzucić przed użyciem cukru! Są twarde i na pewno nie byłyby smaczne:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz