Obiad prosty jak drut. Niealergicy pewnie też nim nie pogardzą.
Składa się z piersi z indyka, buraków i ziemniaków. Tradycyjny polski obiad zatem.
By go przygotować potrzebujemy:
- filet z indyka,
- ewentualnie cebulę,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz,
- buraki,
- cukier,
- ocet - odrobinę,
- ziemniaki.
Filet z indyka kroimy na porcje, nacieramy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięsko i smażymy z każdej stron kilka minut. Następnie dodajemy cebulę i smażymy na złoto. W dalszej kolejności zalewamy wszystko wodą i przykrywamy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około godziny.
Buraczki obieramy i kroimy na cząstki. Wrzucamy je do gotującej wody. Lekko solimy i słodzimy wodę, dodajemy odrobinę octu do smaku.Gotujemy około godziny, po czym ucieramy na tarce albo mikujemy w blenderze (wolę tę drugą wersję).
Ziemniaki gotujemy jak zwykle.
No i obiad gotowy!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz