Ja użyłam akurat resztę rosołu. Włoszczyznę z rosołu pokroiłam na kawałki i odłożyłam na bok. Nogę z kurczaka obrałam i pokroiłam mięsko. Rosół zagotowałam i wrzuciłam do niego ok. 1/3 szklanki opłukanej wcześniej kaszy jęczmiennej. Dodałam nieco wody i soli. Następnie obrałam marchewkę i pokroiłam ją w półkrążki. Wrzuciłam do gotującej się zupy, dodałam listek laurowy i ziele angielskie i wszystko gotowałam ok. 15-20 min. Na 5 min. przed końcem gotowania dorzuciłam jeszcze jeden pokrojony na kawałki ziemniak ana koniec dodałam pokrojone mięsko i warzywa z rosołu.No i zupa gotowa!
A zatem, dla porządku, raz jeszcze składniki:
- rosół bądź wywar z żeberek (ta druga opcja na pewno jest bardziej klasyczna)
- włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka)
- ziemniak
- ziele angielskie
- listek laurowy
- sól
- pieprz
- kasza jęczmienna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz