Składniki:
- 4 jabłka
- 4 łyżki cukru
- 1,5 łyżki margaryny bezmlecznej
- ok. 200 g kruchego ciasta (wg przepisu http://mamakarmi.blogspot.com/2014/02/na-sodko-szarlotka-na-kruchym-spodzie.html) - zrobiłam pełną porcję, a z tego co zostało wykroiłam kruche ciasteczka.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 200 st. C.
- Jabłka pokrój w ćwiartki, obierz i pozbądź się gniazd nasiennych.
- Rozgrzej patelnię i wsyp cukier, a gdy ten zacznie się karmelizować dodaj margarynę i po chwili jabłka. Całość mieszaj ok 3-4 min. aż owoce pokryją się karmelem.
- Jablka przełóż do małej formy na tartę (ok. 20 cm średnicy) i przykryj je ciastem. Brzegi ciasta wgnieć do foremki tak, aby dotknęło spodu. Natnij ciasto w kilku miejscach i wstaw do piekarnika na 18-20 minut.
- Po wyciągnięciu z piekarnika na tarcie połóż płaski talerz a następnie przewróć całość tak, aby tarta znalazła się na nim.
- Najlepiej smakuje gorąca.
powyżej jabłka w trakcie karmelizacji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz