- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka cukru
- 2/3 kostki margaryny bezmlecznej(
można użyć również kilka łyżek oleju)
- 4-5 sztuk jabłek
- cynamon (jeśli możemy)
W misce wymieszać mąkę,
cukier i kaszę.Jabłka obrać, powycinać gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Tortownicę wysmarować margaryną lub olejem (przy Starszej stosowałam żaroodporne naczynie zamiast tortownicy). Na dno formy wysypać jedną szklankę
mieszanki suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek . Posypać
cynamonem (jeśli możemy). Następnie wysypać kolejną szklankę suchych składników, rozłożyć
równomiernie resztę jabłek. Znów posypać cynamonem. Na wierzch wysypać ostatnią
porcję suchych składników.
Margarynę zetrzeć na tarce o dużych
oczkach i równomiernie rozłożyć wiórki na wierzchu ciasta.(mi nie chce się ucierać dlatego kroję margarynę na plastry).
Wersja z olejem: do reszty suchych składników dodać 2 łyżki oleju i 2-3 wody, mieszać łyżką ugniatając powstającą masę o ścianki naczynia. Powstaną lekko wilgotne grudki, które wysypać na ciasto i przyklepać.
Piec ok. 60 min, w 180 st. (piekę z termoobiegiem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz