Co potrzeba?
- mrożonka Hortex barszcz ukraiński (lub lepiej: burak, marchew, pietruszka i kawałek selera, zielona fasolka szparagowa)
- duży ziemniak
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- listek laurowy
- ziele angielskie
- sól,
- pieprz
- olej rzepakowy - 2 łyżki
- odrobina octu
- natka pietruszki (opcjonalnie)
Warzywa kroimyw kostkę i gotujemy ok. pół godziny w osolonej wodzie. Dorzucamy ziele angielskie i listek laurowy. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojony w kostkę ziemniak. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, ocet i olej. I zupka gotowa! Jeśli mamy natkę pietruszki można posypać zupę przed podaniem.
Można zrobić taką zupkę na rosole i też będzie pyszna (wówczas nie dodajemy oleju), wersja prezentowana powyżej ma naturę "piątkową" - bezmięsną.
Pieknie to wszystko wyglada tylko zupki na jaka ilość wody?
OdpowiedzUsuńCieszę się, ż się podoba:) smakuje też wyśmienicie. Przyznam, że często robię "na oko", myślę, że 0,7 l. będzie ok. Jeśli zbytnio się wygotuje - można dolać wodę. To porcja na 3 osoby, przy większej rodzinie trzeba zwiększyć ilość składników.
OdpowiedzUsuń