Nadchodzi Tłusty Czwartek, więc muszą być pączki! Poniżej przepis zaczerpnięty z http://pinkcake.blox.pl/html po moich drobnych modyfikacjach.
- 300 g mąki (dodałam trochę więcej do podsypania, bo ciasto wydawało mi się za luźne - może zależy to od mąki)
- 50 g margaryny bezmlecznej
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru,
- 7 g suszonych drożdży
- szczypta soli
- szklanka mleka roślinnego (użyłam ryżowego ale myślę, że woda też byłaby ok)
- 1 łyżeczka spirytusu (użyłam octu)
- na nadzienie w oryginale tarte płatki róż lub konfitura różana (autorka jest miłośniczką kwiatów jadalnych) - u mnie powidła i konfitura malinowa.
Zmieszać wszystkie sypkie składniki, dolać letnie mleko. Wyrabiać dodając olej i rozpuszczoną wystudzoną margarynę. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (podwojenia objętości).
Lekko wyrobić, urywać po kawałku. Nakładać nadzienie i zawijać ciasto w kulkę. Kulki zostawić do wyrośnięcia (podwójnego) pod ściereczką. Smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu. Trzeba uważać, żeby temperatura nie była za wysoka, bo wtedy błyskawicznie brązowieją i w środku będą surowe. Nie może tez być zbyt niska, bo będą nasiąkać tłuszczem.
Pączki wyszły pyszne, choć jakoś wolno rosły. Następnym razem zrobię je na naturalnych drożdżach w kostce.
inne przepisy na pączki znajdziecie np. na:
- http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/02/paczki-ekspresowe-bez-jaj.html
- http://www.ekorodzice.pl/przepis-na-paczki-bez-jajek-i-mleka,27,53,1039.html
Pysznego tłustego czwartku!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz