Coś uczula, nie wiem co... Jakiś owoc najprawdopodobniej... Na liście podejrzanych są jabłka, maliny, śliwki, porzeczki, brzoskwinie, maliny, nawet jagody. Może surowe, a może gotowane też?
Czytając o alergenach natknęłam się na pojęcia termostabilny i termolabilny.
Termostabilny - niepodatny nadziałanie wysokich temperatur. Termolabilny - wrażliwy na wysoką temperaturę. Mówiąc prostymi słowami, alergen termolabilny przestaje uczulać po poddaniu go obróbce termicznej.
Alergeny termostabilne zwykle nie są rozpuszczalne w wodzie (zalicza się je do pierwszej klasy alergenów). Ich przykładami są białka:
- mleka krowiego (β-laktoglobulina, kazeina),
- jaja kurzego (owoalbumina, owomukoid),
- orzechów arachidowych (wicilina, konglutyna, glicynina),
- ryb (parwaalbumina),
- soi,
- przenoszące lipidy,
- jabłko (Mal d3),
- kukurydza (Zea m 14).
- białka reakcji krzyżowej lateks–owoce:
– białka PR-2 (latex-Hev b2, banan, kiwi),
– białka PR-3 (latex-Hev b6,02, awokado - Pers a 1),
– bialka PR-5 (jabłko mal d2, wiśnia Pru av 2), - homologi alergenu brzozy Bet v 1:
– białka PR-10 (jabłko Mal d 1, marchew Dau c 1, seler Api g 1), - homologi alergenu brzozy Bet v2 (latex Hev b 8, seler Api g 4, ziemniak).
Reasumując – na pytanie, jakie alergeny (termolabilne czy termostabilne) wywołują objawy kliniczne u danego pacjenta, można odpowiedzieć na podstawie obserwacji reakcji organizmu na spożywanie warzyw i owoców poddanych obróbce termicznej. A zatem znowu; droga prowokacji...
Na postawie: http://alergie.mp.pl/lista/show.html?id=95000
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz