Ograniczam więc dalej dietę, aż znajdziemy winowajcę...
Mam nadzieję, że drożdże, jabłka i gluten będą ok, a że słodkiego trudno mi sobie odmówić, dlatego dziś piekę najprostszy strudel z jabłkami.
Składniki:
- 25 g drożdzy
- 250 ml wody
- 2 lyzki stolowe oleju slonecznikowego
- 5 lyzeczek cukru
- 2 niepelne szklanki maki
- 4-5 jabłek
- ewentualnie cynamon i rodzynki
W cieplej wodzie rozpuscic drozdze, cukier i mąkę, zmieszac, wyrobic dokladnie ciasto, pozostawic do wyrosniecia (na 1 godzinę).
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Przełożyć do garnka. Dodać cukier i cynamon.
Dusić parę minut do rozpieczenia się owoców.
Pod koniec duszenia dodać rodzynki.
Nadzienie wystudzić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok 1cm lub jeżeli pieczemy dwie mniejsze rolady, ciasto podzielić na 2 części, po czym po kolei każdy kawałek rozwałkować.
Nadzienie jabłkowe równo rozłożyć na rozwałkowanym cieście. Ciasto zwinąć.
Ciasto przełożyć do jednej lub dwóch foremek.
Odstawić strudle w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190C przez ok. 40 minut.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Następnym razem będę piekła strudel w papierze do pieczenia. I lepszy byłby niższy typ mąki. Użyłam 650 i był taki bułkowy, 450 byłaby lepsza i delikatniejsza. Z uwagi na świeżą wysypkę Młodszej bałam się dodać masło klarowane, ale myślę, że dobrze smakowaloby gdyby posmarować ciasto przed nałożeniem jabłek roztopionym sklarowanym masłem.
Następnym razem będę piekła strudel w papierze do pieczenia. I lepszy byłby niższy typ mąki. Użyłam 650 i był taki bułkowy, 450 byłaby lepsza i delikatniejsza. Z uwagi na świeżą wysypkę Młodszej bałam się dodać masło klarowane, ale myślę, że dobrze smakowaloby gdyby posmarować ciasto przed nałożeniem jabłek roztopionym sklarowanym masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz