Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/3 kostki drożdży
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- szklanka wody
- 4 łyżki cukru do ciasta
- 4 łyżki cukru na posypkę (najlepiej brązowego)
- 2 łyżki margaryny bezmlecznej
- cynamon
Do miski wrzucamy drożdże, cukier i wodę. Mieszamy. Dodajemy sól, mąkę i olej i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy wodę. Pozwalamy mu wyrosnąć w cieple przez minimum pół godziny.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Roztapiamy margarynę i smarujemy nią ciasto. Posypujemy brązowym cukrem i cynamonem. Zwijamy w rulon, po czym kroimy na 2 cm kawałki. Układamy je na blaszce zachowując większe odstępy. Pieczemy ok. 18 min. w 180 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz