Składniki:
- 50g mąki żytniej
- 50g mąki pszennej
- 100g płatków owsianych
- 50g cukru brązowego (lub w zastępstwie zwykłego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100g margaryny
- 1- 2 łyżki mleka owsianego lub wody
- Płatki owsiane zmielić blenderem. Najlepiej nie mielić na proszek. Dobrze jest jak będą wyczuwalne kawałki.
- Mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce. Dodać margarynę pokrojoną na kawałki i zagnieść ciasto. Dodać 1 lub 2 łyżki mleka tak, aby ciasto było jednolite i trochę wilgotne. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 15min.
- Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość ok. 4- 5mm. Wykrawać kółka o średnicy ok. 6- 7cm np. szklanką lub foremką do ciasteczek.
- Ciasteczka układać, w odstępach, na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia (lub wysmarowanych lekko margaryną).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15min., do zarumienienia, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić na ok. 5 min., kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Dodatkowo można roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i posmarować ciasteczka od spodu czekoladą.
- Przechowywać najlepiej w szczelnym pojemniku i spożyć w ciągu 2- 3 dni.
Przepis znaleziony w internecie, po moich małych modyfikacjach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz