Zatem dziś jagodzianki w foremkach:)
- 2 szklanki mąki,
- niepełna szklanka mleka owsianego lub wody,
- 1/4 kostki drożdży,
- mała łyżeczka soli (płaska),
- 5 łyżek cukru,
- 4 łyżki oleju,
- kilka łyżek jagód lub dżemu jagodowego
- olej do formy,
- cukier puder do posypania.
- 90 g mąki
- 60 g cukru
- 30 g margaryny bezmlecznej (np. Delmy).
Drożdże rozrabiamy w letnim mleku/wodzie.
Dodajemy cukier i sól, następnie mąkę i olej i wyrabiamy.
Ciasto musi odchodzić od ręki.
Pozwalamy ciastu wyrosnąć przez ok. 40 min. do godziny.
Następnie uderzamy ciasto pięścią, zagniatamy ponownie, dodając mąki jeśli jest za rzadkie.
Z wyrobionego ciasta formować kulki, nakładać na nie jagody ub dżem jagodowy, zawijać jak pączki i umieszczać je we wcześniej wysmarowanej tłuszczem formie na muffiny.
Przygotować kruszonkę, zagniatając jej wszystkie składniki.
Następnie posypać bułeczki kruszonką.
Przykryć ściereczką i pozwolić wyrastać ponownie przez ok. 30 min.
Wypiekać ok. 18 minut w temp. 180 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz