Składniki:
- 18,5 dag mąki (1 szkl)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 10 dag masła lub margaryny
- 60 ml wody
- dodatki: sól, cukier, sezam, zioła, ser, mak (do wyboru)
Mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy w misce. Dodajemy masło i siekamy tak jak na ciasto kruche. Na koniec dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto.
Ciasto dzielimy na porcje w zależności, ile chcemy dodatków.
Każdą porcje osobno zagniatamy z wybranym dodatkiem i rozwałkowujemy - i tu forma dowolna: albo wykrawamy krakersy foremkami, albo tniemy rozwałkowane ciasto na 0,5 cm paski tworząc paluszki. Układamy na blasze i pieczemy w temp. 180 C do uzyskania złotego koloru (średnio ok. 15-20 min).
Przepis pochodzi ze strony http://www.wielkiezarcie.com/recipe33439.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz