Składniki:
- 3-4 dojrzałe banany
- 3/4 szklanki cukru (białego, brązowego lub trzcinowego) - użyłam brązowy,
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oliwy/ oleju
wierzch: cynamonowa kruszonka
1/3
szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka
margaryny (u nas w wersji bez cynamonu w obawie przed kolkami)
Przygotowanie:
1. Banany z
cukrem zmiksować na papkę (w oryginale: podusić widelcem, ale z uwagi na oszczędność czasu używam blendera).
2. Dodać do papki mąkę, sodę, proszek, sól, oliwę,
zmiksować.
3. Wlać do foremek.
4. Jeśli zdecydowaliśmy
się na kruszonkę: wymieszać cukier, mąkę, cynamon z margaryną aż powstanie
mokro-krucha posypka, ułożyć na wierzch babeczek.
5. Piec 20-25 min. w 200
st. C.
Do babeczek można dodać wiórki kokosowe lub bakalie (co kto lubi
:-)
Smacznego!
Pyszne :) Dziękuję za przepis - super prosty i szybki.
OdpowiedzUsuńCieszę się:) ostatnio robie już te muffinki wg proporcji "na oko" i zawsze wychodzą - są u nas bardzo często a Starsza mi je podjada!
OdpowiedzUsuń