Składniki:
- 300 g mąki
- 200 g margaryny bezmlecznej (Delma albo Promienna z Lidla)
- 100 g cukru do ciasta i ok. 80 g do jabłek (w zaleności od kwaskowatości jabłek)
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki mączki ziemniaczanej
- Można dodać proszek do pieczenia (Winiary) i cukier waniliowy (np. własnej roboty)
Dajemy mu odpocząć w lodówce ok. 30-60 min.
Przygotowujemy w międzyczasie jabłka - obieramy je, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Następnie dusimy je w garnku z cukrem i kilkoma łyżkami wody przez ok. 10 minut. W dalszej kolejności dodajemy mączkę ziemniaczaną i szybko mieszamy jabłka aż nieco zgęstnieją.
Rozwałkowujemy połowę ciasta i wyklejamy nim spód tortownicy.
Podpiekamy go 10 minut w 180 st. C.
Na spód nakładamy jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta.Całość pieczemy jeszcze ok. 30 min w 180 st. C.
Można popudrować lub polukrować, jeśli ktoś lubi (i zdąży!).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz