piątek, 14 marca 2014

Na obiad: makaron z cukinią, groszkiem i marchewką

Bezmięsne szybkie danie. Gdyby dodać parmezanu, moglibyśmy poczuć się jak we Włoszech.



składniki:
  • 1 cukinia,
  • 4 łyżki groszku zielonego (świeżego lub mrożonego)
  • 1 marchewka
  • ćwierć cebuli, ewentualnie czosnek
  • sól
  • makaron spaghetti
  • oliwa z oliwek

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cukinię myjemy i kroimy na kawałki (ćwierć plasterki lub kosteczkę). Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki. Cebulkę kroimy na paseczki.

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy warzywa i czosnek (jeśli Maluch go toleruje- u mnie bez). Smażymy 2-3 minuty, mieszając. Warzywa nie mają być zrumienione, tylko lekko podsmażone. Następnie dodajemy wodę (ok.1 szklanki) na patelnię. Gdy sos się gotuje, zagotowujemy osoloną wodę w większym garnku (ok. 0,3 litra). Do wody wrzucamy pokruszony na 3 cm kawałki makaron. Dodajemy sos warzywny i gotujemy z makaronem do miękkości. Należy odparować wodę, tak by danie miało postać stałą. Jeśli wody jest za mało, uzupełniamy w trakcie gotowania.

Idealnie smakuje z parmezanem, którego nie możemy... Za to można posypać natką pietruszki, dodać świeżo zmielonego pieprzu.

W innych wersjach, można zrobić to danie z samym groszkiem lub cukinią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz