Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 160 ml mleka roślinnego (ciepłego)
- 80 ml wody (ciepłej)
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki roztopionego masła klarowanego lub margaryny bezmlecznej
- 2 łyżeczki soli
- mak, sezam, kminek
Wykonanie:
Kilka godzin przed wykonaniem ciasta drożdżowego warto zadbać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Pracę rozpoczynamy od zrobienia rozczynu - drożdże kruszymy, dodajemy cukier, łyżkę mąki i zalewamy mlekiem zmieszanym z wodą. Przykrywam ściereczką i czekamy aż drożdże zaczną pracować.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn i masło/margarynę. Dokładnie wyrabiamy ciasto.
Zostawiamy je w ciepłym miejscu, aby podwoiło objętość (pod przykryciem). Następnie znów je dokładnie wyrabiamy i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie z ciasta formujemy długi, lekko grubawy wałek i dzielimy go na taką ilość, ile chcemy mieć obwarzanków (np. ok. 15).
Są dwa sposoby formowania obwarzanków - możemy po prostu skleić końce jednego kawałka ciasta, pamiętając o tym, żeby zwilżyć ciasto wodą.
Drugim sposobem jest formowanie kuli, robienie w środku dziurki, wkładanie do niej palca i kręcenie jak hula hop - aż obwarzanek będzie taki jak chcemy.
Obwarzanki pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st.
Teraz najważniejsza część - garnek zalewamy wodą do połowy i gotujemy aż woda zawrze.
Na gotujący się wrzątek wrzucamy nasze obwarzanki, powinny się "obwarzać" 30 sekund z każdej strony.
Następnie wyławiamy je, odsączamy i układamy na blaszce, na której będziemy je piec.
Lekko studzimy, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem, sezamem lub kminkiem.
Pieczemy je ok 25 minut.
Przepis ściagnięty ze strony:
http://www.poracoszjesc.pl/2013/02/domowe-obwarzanki.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz