Składniki:
- mięso z szynki w kawałkach,
- 1/4 cebuli,
- 1/4 papryki,
- 1/2 cukinii,
- 5 łyżek groszku mrożonego,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżeczki dobrego keczupu,
- sól,
- pieprz,
- oliwa/olej do smażenia.
Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić mięsko pokrojone na kawałki i natarte solą i pieprzem. Lekko podsmażyć i zalać 1/2 szklanki wody. Przełożyć do rondelka. Dusić pod przykryciem ok. 40 minut. Gdyby danie zbytnio się wygotowało, uzupełniać w międzyczasie wodę.
Ponownie rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić pokrojone warzywa. Podsmażyć je lekko i dodać następnie do rondla z mięsem. Razem dusić dalej ok. pół godziny. Pod koniec dodać koncentrat i keczup, dosmakować solą i pieprzem.
Podawać z kaszą jęczmienną, makaronem bezjajecznym, ziemniakami - jak kto lubi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz