Pomysł na dzisiejsze bułeczki pochodzi ze strony http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/drozdzowe_wypieki/koniczynki_drozdzowe/przepis.html. Tylko ciasto kompletnie inne.
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- niepełna szklanka mleka owsianego,
- 1/4 kostki drożdży,
- mała łyżeczka soli (płaska),
- 5 łyżek cukru,
- 4 łyżki oleju,
- olej do formy,
- cukier puder do posypania.
Drożdże rozrabiamy w letnim mleku.
Dodajemy cukier i sól, następnie mąkę i olej.
Ciasto musi odchodzić od ręki.
Z wyrobionego ciasta formować kuleczki i umieszczać je we wcześniej wysmarowanej tłuszczem formie na mufiny.
Przykryć ściereczką i pozwolić wyrastać przez ok 40 min. do godziny.
Następnie posmarować wodą i wypiekać ok. 18 minut w temp. 180 st. C.
Pyszne i puszyste!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz