Moja zupa powstała z:
- czerwonej soczewicy (ok. pół szklanki)
- papryki mielonej,
- jednego ziemniaka,
- natki pietruszki,
- ćwiartki cebuli,
- połowy marchewki,
- oleju,
- soli i pieprzu.
Soczewicę wypłukałam w wodzie i wrzuciłam do garnka. Dolałam 2-3 szklanki wody. Zaczęłam gotować.
W międzyczasie obrałam cebulę, marchew i ziemniaka. Cebulę pokroiłam w piórka, marchewkę starłam na grubych oczkach. Na patelni rozgrzałam olej, dodałam odrobinę papryki. Następnie wrzuciłam cebulkę i marchewkę, smażyłam całość ok. 2 minuty.
Podsmażone warzywa dodałam do gotującej się soczewicy. Pokroiłam ziemniaka na kawałki i wrzuciłam do całości. Jeśli zupa jest za gęsta należy dodać wody. Całość gotować ok.15-20 minut.
Następnie zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki.
Zupa rozgrzewa i jest ciekawa w smaku. Zjadłam niestety odrobinę, bo obawiałam się kolek... Soczewica jest jednym z mniej wzdymających warzyw strączkowych, ale wolałam być ostrożna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz