- pierś z kaczki,
- buraki,
- majeranek,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- ocet
- folię aluminiową,
- worek do pieczenia w piekarniku,
- naczynie żaroodporne.
Pierś z piekarnika:
- Piersi z kaczki natarłam solą, pieprzem i majerankiem.
- Godzinkę pozwoliłam im poczekać w lodówce,
- Wrzuciłam mięsko do worka do pieczenia w piekarniku, dodałam 2 łyżki wody i zamknęłam worek.
- Piekarnik nagrzałam do 180 stopni
- Worek z kaczką umieściłam w nacyniu żaroodpornym
- Piekłam przez około godzinę, pod koniec pieczenia nacięłam lekko worek, aby mięsko się lekko zrumieniło.
Buraki:
- Buraki dokładnie szorujemy.
- Każdego buraka owijamy w folię aluminową
- Buraki w folii układamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 45-60 minut (większe dłużej)
- Po upieczeniu buraki studzimy i obieramy.
- Buraki ucieramy i przyprawiamy do smaku solą, cukrem i ewentualnie octem.
Dziś nie znalazłam czasu na pyzy, dlatego serwuję wersję z kluskami śląskimi. Przepis podaję tu: http://mamakarmi.blogspot.com/2014/03/na-obiad-kluski-slaskie.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz