Wariacja na temat spaghetti, czyli spaghetti z groszkiem.
Składniki:
- mięso (u mnie z szynki, może być też łopatka)
- koncentrat pomidorowy - ok. 2 łyżki
- pół cebuli
- 2-3 marchewki
- groszek mrożony - ile kto lubi, ok. 4 łyżki
- olej
- papryka ostra
- sól
- pieprz
- makaron spaghetti
- Mięso mielimy (wolę takie od gotowego mielonego, bo mam pewność co mielę).
- Mięso podsmażamy na oleju mieszając.
- Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki.
- Marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
- Po ok. 3 minutach dodajemy cebulę i marchewkę.
- Smażymy dalsze 3 minuty.
- Po tym czasie dodajemy ok. 2/3 szklanki wody, koncentrat pomidorowy i przyprawy oraz groszek
- Całość dusimy pod przykryciem ok. 15-20 minut
- Duszone dłużej zyskuje na smaku (tylko uważajmy, by groszek się nie rozgotował), można też przygotować sos dzień wcześniej - będzie nawet lepszy.
- Podajemy z makaronem spaghetti ugotowanym wg przepisu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz